In een interview met Jules Deelder in HP/De Tijd neemt de 75-jarige dichter Jules Deelder geen blad voor de mond. Deelder vindt zichzelf ‘de enige échte dichter die nog tekenen van leven vertoont in Nederland.’ Op de vraag van interviewer Nick Muller waarom hij nog geen P.C. Hooftprijs in de wacht heeft gesleept, of een andere belangrijke literaire prijs, weet Deelder wel het antwoord, zeker nadat Bas Heijne de P.C. Hooftprijs voor essayistiek toegekend kreeg:

Oja. Bassie Heijne. Ik dacht al: waar blijven ze zolang. Dat is zo’n oliebol waar ik nog nooit een letter van heb gelezen en ik weet ook zeker dat ik daar niet aan moet beginnen. Dat wordt nog steeds serieus genomen, die essayisten. Heijne is een of andere lul waaraan het leven volkomen voorbij is gegaan en die dan ook wat opschrijft. Maar zijn collega’s, die al die boekenkasten doorspitten en er ook geen kloten van begrijpen, vinden dat natuurlijk prachtig en geven hem die prijs. Ik weet zeker dat ik hem de volgende keer ook niet krijg. Die baardaap, hoe heet-ie ook alweer, Ilja Leonard Pfeijffer, is ongetwijfeld de volgende dichter die hem krijgt. Dat staat voor mij zo vast als een huis.

Lees het hele interview hier.

0