Jules Deelder is opgenomen in de collectie van Museum Rotterdam. Hij is op zijn 75ste verjaardag door Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb geïnstalleerd als wandelend erfgoed. Als onderdeel van de ERE-collectie van het museum draagt hij nummer 75. ERE is de afkorting van Echt Rotterdams Erfgoed.

Met zijn typerende Rotterdamse knauw dankte de nachtburgemeester zijn ‘collega’ voor zijn benoeming, waaraan desgevraagd geen materiële voordelen verbonden blijken te zijn. Hierdoor niet uit het veld geslagen, zei Deelder: ‘Nou ja, het komt altijd van pas.’

Driekwart eeuw Deelder werd gevierd met een groots feest in de Doelen. De dichter zelf ontpopte zich als kwastjesdrummer en zanger. Samen met Loes Luca zong hij het beroemde lied van Rotterdammer Jaap Valkhof, ‘Diep in mijn hart’. De vaste band van Deelder met Boris van der Lek – tenorsaxofoon, Cok van Vuuren – gitaar, Peter Wassenaar – contrabas, Arend Niks – drums, percussieader was voor de gelegenheidheid uitgebreid met Benjamin Herman, vader Hans en dochter Candy Dulfer kwamen opdraven, net als Hans Dorrestijn. Frédérique Spigt las een gedicht voor dat zij voor de jarige had geschreven:

J.A. Deelder

In een oogwenk
door het zwarte strokengordijn
dat voor de vestibule hangt
de lamellen onbewogen
de cafédeur kermt
coal black planet eclipse
bebop blijft

Het bleef nog lang onrustig in de stad, misschien ook doordat Jules Deelder zijn eigen ‘hard gin’ presenteerde die door het Schiedamse merk Loopuyt op de markt wordt gebracht.

Op de foto boven van links naar rechts: burgemeester Aboutaleb, museumdirecteur Paul van der Laar, Jules Deelder. Hier mijn Ode aan de ondeelbare Deelder in de NRC van zaterdag (€).

Hieronder een impressie van de bonte avond in de Doelen in Rotterdam met foto’s van Maarten Laupman. De jarige, zijn dochter Ari, kwastjesdrummer, de bijna volle zaal van de Doelen, Boris van der Lek op saxofoon en Loes Luca en Jules Deelder in duet, de dagburgemeester en de nachtburgemeester van Rotterdam.