In 2021 stopt de CPNB met het Poëziegeschenk. Dat staat te lezen in het interview met Eveline Aendekerk in de NRC. Aanleiding voor het interview zijn de alarmerende cijfers uit het Pisa-onderzoek naar leesvaardigheid van Nederlandse jongeren. Het antwoord van de CPNB is verdere debilisering:

Niet het boek, maar de lezer staat centraal. Er komt bijvoorbeeld een samenwerking met de online leescommunity Hebban.nl, dat maandelijks een half miljoen bezoekers trekt.

Daarnaast zet de CPNB meer in op ‘sterke merken’ als de Kinderboekenweek en de Boekenweek, en komt er vijf keer per jaar een nieuwe cadeaucampagne, die bedoeld is om mensen die een cadeau zoeken te laten kiezen voor het boek. Influencers als rapper Sef, Yvette van Boven of Rutger Bregman prijzen een boek aan onder de noemer ‘geef meer met een boek’.

Aendekerk wil de Netflix-kijkers meer naar het boek trekken:

Bij hen kun je lezen voorstellen als een soort ‘cup-a-soup moment’, iets wat je inbouwt in de dagelijkse routine.

Lees de rest van het interview door Hanneke Chin-A-FoToef Jaeger hier.

Interessanter is wellicht de mening van Ted van Lieshout.

Waarom lukt het ons wel om kinderen ervan te doordringen dat tandenpoetsen nodig is, ook al is het niet speciaal leuk, en niet om kinderen aan het lezen te krijgen? Dat zit hem in het verkeerde doel: niet lézen maar léúk is het doel. Maar léúk (amusement) motiveert niet; noodzaak wel.

Reacties