In het debat over leesonderwijs worden schrijvers vaak overgeslagen, maar de Volkskrant gaf gisteren kinderboekenschrijver Paul van Loon de ruimte om er iets over te zeggen. Interviewer Karolien Knols vraagt hem expliciet naar de rol van leerkrachten:

Als u dat offensief zou mogen vormgeven, waarmee zou u dan beginnen?
‘Met de onderwijzers. Want alleen onderwijzers die zelf van lezen houden, kunnen kinderen liefde voor boeken bijbrengen. Als dat niet zo is, kunnen ze beter een ander beroep kiezen.’

Ontmoet u ze vaak, onderwijzers die niet van boeken houden?
‘Ze zaten soms bij me in de zaal bij een schoolvoorstelling. Was ik een verhaal aan het vertellen, merkte ik dat de kinderen steeds onrustiger werden, en zag ik de blauwe schermpjes van de telefoons van de leerkrachten oplichten. Die hadden dan even tijd om op Facebook te gaan of zo. Ik heb de voorstelling een keer onderbroken en gezegd dat ze orde moesten houden. Toen zeiden ze: ‘Ja, maar de kinderen vinden je show heel erg spannend.’ Verkeerde antwoord! Je moet het goede voorbeeld geven! Als je als volwassene al niet wilt luisteren naar een schrijver die over boeken praat, hoe wil je dan dat kinderen dat doen?’

Lees het hele interview met enkele zeer behartenswaardige opvattingen hier.