Fijne, dwarse column van Gerbrand Bakker in de Trouw van vandaag. Twee weken geleden uitte hij al kritiek op de BookSpot Literatuurprijzen, deze week neemt hij de NRC Lezersprijs de maat. De prijs, gewonnen door Jan van Mersbergen, na een oproep van ‘Özkan Akyol’ (beter bekend onder naam Özcan Akyol) om de prijs te ‘fucken’.

Vrijwel onmiddellijk haalde Jans boek het boek van Bart van Loo in, dat tot op dat moment aan kop ging. Het grappige was dat toen gebeurde waarover ik eerder in deze column schreef: er werd niets gezegd over dingen die onterecht gebeurden. Van Mersbergen, de NRC, de uitgever van Jan, boekhandel Athenaeum, iedereen deed alsof zijn of haar neus bloedde en er werd slechts gemeld dat Van Mersbergen nu aan kop ging: het leek erop dat alles de verdienste van het boek zelf was.

Lees de hele column ‘Opdoeken, die handel!’ hier, dan lees je meteen over het divagedrag van Rachel Cusk met wie Bakker ooit in een jury zat.