Willemijn van Dijk heeft met Het wit en het purper de BNG Bank Literatuurprijs 2019 gewonnen. Dat is vanmiddag bekendgemaakt. Ook genomineerd waren Tom Hofland met Vele vreemde vormen en Niña Weijers met Kamers Antikamers.
Uit het juryrapport:

In Willemijn van Dijks eerste roman, Het wit en het purper, een verwijzing naar de toga die Pallas draagt (maar misschien tevens een knipoog naar Le rouge et le noir uit 1830 van Stendhal), kiest de auteur voor het perspectief van deze Pallas, een buitenstaander in de keizerlijke familie, een slaaf die vrijgelatene wordt, en die door zijn goede connecties onverwacht kan doordringen tot de top, door onder de mismaakte keizer Claudius het beheer over de financiën van het gehele Rijk te krijgen. Feitelijk is hij dan machtiger dan de keizer.

Van Dijk laat de achterkant van de historie zien, door zich te verplaatsen in een man die alles van dichtbij heeft kunnen waarnemen – het gekonkel, de bruutheid, de losbandigheid, het antisemitisme, en de rol van de vrouwen, die toentertijd niet bij een vergadering van de senaat aanwezig mochten zijn, maar die letterlijk achter de schermen dikwijls behoorlijk sturend waren.

Pallas werkt zich op, leert opportunistisch te zijn, speelt politieke spelletjes en wordt een welvarend man. Zijn ambitie wordt hem noodlottig, wanneer hij mede de weg vrij maakt voor keizer Nero, die het Rijk in chaos zal dompelen.

Zo wordt Het wit en het purper een roman over de geschiedenis, maar óók over macht en wat je daar voor over hebt, én over aanpassing die zo ver kan gaan, dat je je eigen achtergrond verloochent.

In een beheerste, soms enigszins statige taal laat Willemijn van Dijk zien dat de Romeinse tijd minder ver van ons af staat dan we wellicht denken; de dilemma’s en intriges die zij beschrijft, komen ons, als we eerlijk zijn, niet onbekend voor.

De jury bestond uit juryvoorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen), Jacqueline Bel (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (literatuurcriticus en redacteur van de Volkskrant) en Arie Storm (schrijver en criticus). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 15.000 en een sculptuur van Theo van Eldik.