De Cultuurprijs Zuid-Holland 2020 van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaat naar Elten Kiene (1984). De jury zegt: ‘Elten Kiene is als spoken word-artiest zeer stimulerend voor de ontwikkeling van een vrijmoedige jongerencultuur. Hij is geïnteresseerd en helpt jongeren over hun schroom heen te stappen en zich uit te spreken. Daarin is hij een inspirator voor velen.’

De Cultuurprijs Zuid-Holland wordt iedere twee jaar toegekend aan iemand die een voortrekkersrol op cultureel gebied vervult in de provincie Zuid-Holland. In 2020 staat literatuur centraal. De winnaar krijgt 15.000 euro en een trofee.

Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ en medeoprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet. Sinds 2018 is Kiene een van de coaches bij Young In Prison en geeft hij les in de jeugdgevangenis. In de jury zit onder anderen dichter-schrijver Anne Vegter.

Foto: Flores de Kraket / Cultuurfonds Zuid-Holland