Het Multatuli Genootschap heeft zeker 40 duizend euro nodig om enkele hoogstnoodzakelijke reparaties aan het geboortehuis van Eduard Douwes Dekker uit te voeren. Dit geld is er niet. Het pand in de Amsterdamse Korsjespoortsteeg dat dienstdoet als Multatulimuseum lijdt onder verrotting, verzakking en lekkage.

Van bezoekers hoeven het museum en het genootschap het niet te hebben. Vorig jaar wisten 1559 mensen de weg naar het museum in het centrum van Amsterdam te vinden. Een jaar eerder waren dat ver nog zo’n 2000.

Naar aanleiding van een ingezonden brief van Winnie Sorgdrager in de Volkskrant van zaterdag, sprak de krant met haar opvolger bij het Multatuli Genootschap, Elsbeth Etty. Ze noemt het onderhoud ‘een bijna onmogelijke opgave waar we soms bijna krankzinnig van worden’. 

Van alle schrijvershuizen in Nederland, inclusief het Literatuurmuseum zijn dat er elf, is het Multatulimuseum er het slechtst aan toe. De krant meldt ook dat de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis heeft in tien jaar tijd nog niet genoeg geld om publiek te ontvangen in het huis aan de Leidsekade waar Mulisch woonde en werkte.

Hier het verhaal in de Volkskrant (€). Foto boven: de buste van Multatuli op de Torensluis, niet ver van de Korsjespoortsteeg in Amsterdam, op Google Streetview.