De prei en de uien doen het goed

De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel vond dat de boeken van het afgelopen jaar van te geringe kwaliteit waren om de prijs uit te reiken. Een domme beslissing die volgend jaar niet herhaald kan worden alleen al omdat tijdens deze Week van het Korte Verhaal Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen uitkwam.

Van Keulen kan verhalen over gewone mensen in een paar bladzijden totaal uit de hand laten lopen. Dat blijkt onder meer uit het verhaal ‘De ring’ over een echtpaar waarbij de man nogal bazig is over de vrouw. Als Simone haar trouwring kwijtraakt dan leidt dat ook tot een kleine crisis in het huwelijk. Bij de supermarkt, waar ze haar ring mogelijk is kwijtgeraakt, hangen ze een hoeveelheid briefjes op om andere klanten te vragen of ze de ring gezien hebben. Niet lang daarna, Simone is alleen thuis, komt er een man aan de deur die de ring gevonden heeft. Er is één probleem: hij vindt het vindersloon veel te laag. De redelijk normale vertelling krijgt dan een verrassende ontknoping. Je weet aan het einde zeker dat dat huwelijk geen stand zal houden.

De kracht van deze negen verhalen van Van Keulen is het realistische gehalte. Dat blijkt vooral uit de dialogen die heel natuurlijk zijn. Ook bij de beschrijving van situaties die ongewoon zijn, komt er altijd een ontnuchterende constatering tussendoor. In het verhaal ‘Angela’ heeft een vrouw met vijf mannen afgesproken om seks te hebben in een buitenhuisje. Er komen er slechts vier opdagen, maar dat vindt ze ‘wel zo knus’. De zich Angela noemende vrouw heeft de touwtjes stevig in handen, maar als ze met z’n allen in de slaapkamer zijn volgt er geen sappige seksscène. In plaats daarvan kijkt ze naar buiten.

De kolen zijn over hun groei heen, de prei en de uien doen het goed. Ze is benieuwd of er nog dorés aan de voorste aardappelplanten zitten en of de radijs, die ze onder glas heeft gezet, is opgeschoten.

Als de mechanische seks dan eindelijk begint, wordt duidelijk dat ze deze middag niet heeft georganiseerd vanwege de lust, maar eerder om iets te durven. Uiteindelijk gaat die middag over iets totaal anders.

Een verhalenbundel die direct op de shortlist van de Biesheuvelprijs van volgend jaar kan.

Coen Peppelenbos

Mensje van Keulen – Ik moet u echt iets zeggen. Atlas Contact, Amsterdam. 176 blz. € 19,99.

Mensje van Keulen is op 23 februari te gast in Onder de vulkaan.

Deze recensie verscheen eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 21 februari 2020.