De Zweedse schrijver Per Olov Enquist is vannacht overleden. Enquist worstelde al langer met zijn gezondheid. Hij is 85 jaar geworden. Er zijn veel boeken van Enquist vertaald in het Nederlands, maar de historische roman Het bezoek van de lijfarts is waarschijnlijk het meest bekende boek. Het boek ontving in eigen land de Augustprijs en betekende de internationale doorbreek van Enquist. Ook in Nederland verschenen lovende kritieken. Zo schreef Stine Jensen in 200 in NRC Handelsblad:

De lezer wordt gegrepen door de gekke en vertederende koning Christian VII, immer verstrikt in een opgewonden staat van taal vol uitroeptekens, en men kan bijna niet anders, dan verward voor zich uit mompelen: ‘Het bezoek van de lijfarts is schitterend! Ja, zo is het! Schitterend!!!’

Willem Kuipers begon zijn recensie in de Volkskrant met deze woorden:

Hoe goed kan een roman zijn? Je kunt daar over piekeren tot je een ons weegt, maar de vraag dient zich pas echt aan, als je een boek hebt gelezen waarvan je met zekerheid weet dat het briljant is, maar toch niet goed weet waar ‘m dat in zit.

De lovende kritieken werden niet door iedereen gedeeld. In 2005 schreef Michael Zeeman een stuk in dezelfde krant waarin hij Enquist totaal afbrak:

Er zijn mensen die Per Olov Enquist voor een groot schrijver houden. Wantrouw die mensen: hij is een weerzinwekkende kitsch-auteur.

In het onderstaande filmpje vertelt Enquist opgegroeid in een streng religieus milieu in het Duits over zijn autobiografische boek Een ander leven, dat oorspronkelijk in 2008 verscheen.