Op sociale media heeft J.K. Rowling de laatste dagen ervan langs gekregen nadat ze tweet de wereld in had gestuurd die als transfoob werden uitgelegd. In een lang stuk op haar eigen site gaat ze nader in op haar opvattingen, die (gokje van Tzum) waarschijnlijk opnieuw een golf van protest zullen oproepen. In haar verweer beschrijft Rowling ook haar eerste huwelijk waarin huiselijk en seksueel geweld voorkwam. Dat heeft trauma’s opgeleverd die tot op de dag van vandaag voortduren en dan maakt het niet uit hoe succesvol je bent of hoeveel je verdient, aldus Rowling. Ze gelooft direct dat ’trans-identified people’ geen gevaar vormen voor anderen, maar dan schrijft ze:

So I want trans women to be safe. At the same time, I do not want to make natal girls and women less safe. When you throw open the doors of bathrooms and changing rooms to any man who believes or feels he’s a woman – and, as I’ve said, gender confirmation certificates may now be granted without any need for surgery or hormones – then you open the door to any and all men who wish to come inside. That is the simple truth.

Rowling verdedigt ook het recht om dit te mogen vinden en schrijven zonder uitgescholden te worden.

But endlessly unpleasant as its constant targeting of me has been, I refuse to bow down to a movement that I believe is doing demonstrable harm in seeking to erode ‘woman’ as a political and biological class and offering cover to predators like few before it.

Lees haar complete stuk hier.