De universiteit van Groningen begroet volgend studiejaar Joke van Leeuwen als gastschrijver. Dat werd vandaag bekendgemaakt.

Schrijver, illustrator, dichter en performer Joke van Leeuwen is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview in het collegejaar 2020-2021 verkent zij als ‘Nederbelg’ beide kanten van de grens, komen de relatie tussen tekst en beeld aan bod en verkent zij moderne en historische uitingen van seks. Daarnaast verzorgt ze voor een geselecteerde groep studenten werkcolleges.

Joke van Leeuwen is een bijzonder veelzijdig auteur. Ze schrijft romans, poëzie en kinderboeken, ze tekent en treedt op. Haar werk is veelvuldig vertaald en bekroond. Op de openingsavond gaat professor Moderne Nederlandse Letterkunde Mathijs Sanders met haar in gesprek over haar werk en haar passie voor literatuur en kunst. In drie openbare lezingen bespreekt Joke van Leeuwen drie verschillende thema’s: haar achtergrond als Nederbelg, de manieren waarop tekst en beeld elkaar kunnen beïnvloeden en moderne, maar ook historische uitingen van passie en seks. In de werkcolleges begeleidt zij studenten bij het schrijven van korte teksten. De studenten gaan aan de slag met verschillende genres en stijlen, met dialogen en humor en met het helder verwoorden van complexe kennis.

(foto © CP)