Op Facebook haalt schrijversmakelaar Paul Sebes hard uit naar de organisatie van de Libris Literatuur Prijs. Niet alleen was de uitzending in Nieuwsuur ‘een rommelige zoomachtige vertoning’, ook de rest van de uitreiking was onder de maat. Normaal zitten de prijskandidaten en hun aanhang bij een luxe diner, maar deze keer had de Libris organisatie op de kleintjes gelet:

Elke genomineerde en zijn of haar uitgever diende zelf een voorbereidend etentje met zijn familie en andere aanhang te bedenken en te betalen.

Sebes was aanwezig bij het etentje dat ter ere van Vallen is als vliegen was georganiseerd. In de rest van zijn post hekelt hij de man-vrouwverhoudingen onder de groep prijswinnaars. Van de 28 keer dat de prijs uitgereikt werd, won 25 keer een man.

Er was absoluut geen reden om op kwalitatieve gronden een van de genomineerde vrouwen niet te laten winnen. Waarschijnlijk was de jury van een te laag kaliber. Of wilden ze graag buiten de kaders denken, onvoorspelbaar zijn door tóch weer een man te kiezen? We zullen het nooit weten.

Wel vraag je je af wat voor boeken vrouwen dán zouden moeten schrijven om een grote literaire prijs te winnen. Noch publiek, noch boekhandel is gebaat bij dit soort winnaars, hoe zeer ik het iedereen ook gun een prijs te winnen.

Lees de hele post hier: