Het Letterenfonds komt de schrijvers in de coronamaanden tegemoet met de ruimhartige coronaregeling ‘Van maker tot lezer’. Door de coronamaatregelen zijn de extra inkomsten via optredens en lezingen vrijwel opgedroogd voor veel schrijvers. Schrijvers kunnen een plan indienen en zijn vrij om een eigen invulling aan dat plan te geven. Op de site van het Letterenfonds staan enkele voorbeelden.

Zo zal A.F.Th. van der Heijden volgend jaar bij verschijnen van zijn nieuwe roman aan vaste klanten van verschillende boekhandels een handgeschreven brief sturen. Abdelkader Benali gaat Zoom-lezingen en interactieve workshops organiseren rondom zijn toneelstuk Antigone, waarvoor hij onlangs een werkbijdrage theatertekst ontving. En Jan van Mersbergen wil voorjaar 2021 in samenwerking met twintig boekhandels, verspreid over het land, online leesclubs initiëren, zodat lezers rechtstreeks met hem in gesprek kunnen gaan over zijn nieuwe roman.

Een enkeling benut de beurs om een nieuw initiatief op te starten. Zo zal Simon(e) van Saarloos een podcastserie gaan maken waarin ze in gesprek gaat met internationale auteurs over hun nieuwste werk, de huidige tijd van protest en pandemie, en de toekomst (in samenwerking met Winternachten) en Lynn Berger benut de bijdrage om een reeks Engelstalige essays op te zetten en te schrijven, in de aanloop naar de publicatie van de Engelse vertaling van haar boek De tweede.

Edgar de Bruin maakte een filmpje.

De volgende schrijvers, vertalers en graphic novelists hebben inmiddels de beurs binnen:

Joukje Akveld
Marja Baseler
Abdelkader Benali
Lynn Berger
Yolanda Bloemen
Miriam Bunnik
Chrétien Breukers
Sacha Bronwasser
Fleur Bourgonje
Edgar de Bruin
Joris van Casteren
Marian Donner
Martin Michael Driessen
Philip Dröge
Don Duyns
Radna Fabias
Kester Freriks
Reintje Ghoos
Erhan Gürer
Hans Hagen
Gijs van der Hammen
Ingmar Heytze
Ineke Holzhaus
A.F.Th. van der Heijden
Guido van Hengel
Sjoerd Kuyper
Harrie Lemmens
Martijn van der Linden
Erik Lindner
Gertrud Maes
Frenk Meeuwsen
Tosca Menten
Kees Mercks
Jan van Mersbergen
Luuk van Middelaar
Jelmer Mommers
Marente de Moor
Marcel Möring
Ester Naomi Perquin
Tjarko van der Pol
Charlotte Pothuizen
Maranke Rinck
Jaap Robben
Simon(e) van Saarloos
Mara Schepers
Merlijn Schoonenboom
Hanneke Siemensma
Jowi Schmitz
Pauline Slot
Rosita Steenbeek
Jan Pieter van der Sterre
Maren Stoffels
Nina Targan-Mouravi
Jan Tekstra
Marije Tolman
Arnoud Wierstra
Bernard Wesseling
Hannah van Wieringen
Anna Woltz
Corien van Zweden

De regeling is nog open. Of en hoe je ervoor in aanmerking komt, lees je hier.