Erik Brus gaat de biografie van Hans Sleutelaar schrijven. Het boek komt in 2023 uit bij De Bezige Bij. In 2016 stelde Brus al ‘herinneringen van en aan een zwijgende dichter’ samen onder de titel Sleutelaar worden. Sleutelaar overleed op 25 juni op 84-jarige leeftijd, hij leed aan de ziekte van Parkinson. De biograaf heeft nog een flink aantal gesprekken met hem kunnen voeren.

Dat maakte Francien Schuursma, uitgever bij De Bezige Bij, vanmiddag bekend bij het afscheid van Hans Sleutelaar in crematorium Hofwijk in Rotterdam. Er was – naar corona-omstandigheden gemeten – ruime belangstelling.

Het bekendste gedicht van Hans Sleutelaar telt vijf woorden: ‘Wollt Ihr die totale Poesie?’ Onder die titel verscheen vijf jaar geleden zijn 96 bladzijden tellende verzameld werk. Als redacteur speelde hij een cruciale rol in het succes van Jan Cremer en Johnny van Doorn. Samen met Armando schreef hij De SS’ers dat bij verschijnen in 1967 veel stof deed opwaaien.