Pride

Het ligt waarschijnlijk aan mijn Sallandse inborst, maar om trots te zijn op iets waar je part noch deel aan hebt gehad vind ik nogal ongemakkelijk. Kun je trots zijn op je huidskleur (vaal wit), streek of geaardheid. Je hebt er niet echt bewuste keuzes in gemaakt. Je bent dus trots op je gebrek aan keuzes. Ik ben wel trots op dingen die ik gedaan heb. Maar ik ben nog trotser op wat anderen gedaan hebben. Volgens Van Dale is dat een taalverandering die is komen overwaaien uit Amerika (‘waar men sowieso veel trotser is dan bij ons’).

* Ik ben trots op Gerard Reve omdat hij hand in hand met Teigetje durfde te staan in de Allerheiligste Hartkerk.
* Ik ben trots op Anna Blaman omdat zij de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs weigerde nadat juryleden bezwaar bleken te hebben tegen de inhoud van Eenzaam avontuur.
* Ik ben trots op Maxim Februari omdat hij niet meedenkt met de massa en origineel blijft redeneren.
* Ik ben trots op Pete Wu omdat hij met De bananengeneratie de discriminatie van Chinezen (en ruimer Aziaten) heeft aangekaart, ook binnen de homogemeenschap.
* Ik ben trots op Arthur Japin die zich als schrijver ook mengt in het maatschappelijke debat en homofobie aan de kaak stelt, vraagtekens zet bij de vleesindustrie en toch blijft geloven in het goede van de mensen.
* Ik ben trots op Jan Glas die gedichten schreef waar je een leven op kunt teren.
* Ik ben trots op Gerbrand Bakker omdat hij ondanks zijn literaire status volstrekt authentiek blijft en woorden vindt voor zaken waar geen woorden voor zijn.
* Ik ben trots op Maartje Wortel die haar verliefdheden deelt en op haar moed om te zeggen wat nodig is.
* Ik ben trots op het komische talent van Anja de Crom die nodig eens een nieuw boek moet schrijven.
* Ik ben trots op Thomas van der Meer die een humoristisch boek over een transitie maakte.
* Ik ben trots op Splinter Chabot omdat zijn boek enkele zelfmoorden zal voorkomen.
* Ik ben trots op Ype Driessen die de fotostrip nieuw leven heeft ingeblazen.
* Ik ben trots op Doeke Sijens die bijna elk jaar een boek heeft geschreven over kunst en literatuur naast zijn gewone werk (ik herhaal: naast zijn gewone werk).
* Ik ben trots op Nina Polak die ik nooit zie in coterietjes en die gewoon bezig is met een eigenzinnig oeuvre.
* Ik ben trots op Doeschka Meijsing die een van de mooiste liefdesromans schreef.
* Ik ben trots op Erwin Mortier die een van de mooiste liefdesromans schreef.
* Ik ben trots op Gerrit Komrij en elke knuppel die hij in het hoenderhok gooide.
* Ik ben trots op Edward van de Vendel die de serie Glow opzet.
* Ik ben trots op Ted van Lieshout die lastige onderwerpen durft aan te kaarten met nuance.
* Ik ben trots op Tom Lanoye die het mooiste moederboek schreef.
* Ik ben trots op Jacob Israël de Haan die een van de voorlopers is.
* Ik ben trots op Til Brugman die een revival behoeft.
* Ik ben trots op Josepha Mendels, Andreas Burnier, Luc Boudens, Karin Giphart, Dola de Jong, Jaap Harten, Jef Last, Floor de Goede, Paul Mennes, Willem Bijsterbosch, Eric de Kuyper, Eric de Rooij, de Damesschrijfbrigade Dorcas, Louis Couperus, Gerard van Emmerik, Bas Heijne, Frans Kellendonk, Sipko Melissen, Aly Freije, Bart Moeyaert en zo veel anderen.

Zo, dat gaat me een stuk makkelijker af al moet je je afvragen of die trots op anderen niet ook voor een deel een zelffelicitatie is. Daar mag meneer Van Dale verder over nadenken.

Coen Peppelenbos