De opmerking van minister Ingrid van Engelshoven (OCenW) in HP/DeTijd over haar leesvoorkeuren viel niet bij iedereen in goede aarde. In het interview zei ze:

Het is natuurlijk mooi als de jury heel divers is samengesteld, maar uiteindelijk moet de prijs naar het mooiste boek gaan. Het geslacht of de achtergrond van de auteur mag daarbij geen rol spelen.

Manon Uphoff reageerde op Facebook:

Op die positie moet je nu echt iets anders zeggen! Ik kom hier beslist later op terug, als mijn bloed van de kook af is. Dan zal ik mijn talent als vrouwelijke auteur graag inzetten voor een passende reactie.

Die reactie is gekomen. Op de site van NRC Handelsblad staat een ingezonden brief ondertekend door Manon Uphoff, Christine Otten, Sanneke van Hassel, Tessa Leuwsha, Jannah Loontjens, Shantie Singh en Fleur Speet die schrijven wat de minister eigenlijk had moeten zeggen:

Ik heb me in al die jaren veel te weinig verdiept in diversiteit, ik lees geen werk van zwarte schrijvers, ik lees geen werk van mensen met wier achtergrond ik niet zo vertrouwd ben, ik lees geen werk van gerenommeerde vrouwelijke auteurs, sterker nog: ze zijn me de afgelopen jaren niet opgevallen, dat is allemaal niet op mijn netvlies terechtgekomen, en dat is een blinde vlek waar ik wat aan ga doen.

Lees de hele ingezonden brief hier.