Gisteren werd bekend welke schrijvers de shortlist hebben gehaald van de Boekenbon Literatuurprijs 2020. Vandaag ontstaat er meteen kritiek op de keuze van de jury. Yra van Dijk (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden) haalt hard uit naar de samenstelling van de jury (‘Geheel witte jury van vier mannen en één vrouw’) en de uiteindelijke keuze voor de shortlist (‘Vier witte mannen en één vrouw’). Op Facebook plaatste ze zojuist onderstaande post:

Nieuwe prijzen, nieuwe kansen. Of dat zou je toch denken. Nu het literaire veld zo is veranderd dat de helft van de…

Geplaatst door Yra van Dijk op Dinsdag 29 september 2020

Van Dijk krijgt direct veel bijval vanuit de literaire wereld. Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja schrijft onder het bericht van Van Dijk: ‘De juryleden zouden zich hierin ook wel mogen uitspreken.’ Fleur Speet, literair recensent, zegt: ‘Een schande is het’. En Mathijs Sanders (hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Groningen) antwoordt: ‘Een stapeltje wittemannennostalgie en een boek met waagstukken: kiest u maar.’

(foto: de jury in de tram door Jeroen Vullings op Twitter, een dag voor de bekendmaking)