Martje Wijers is gisteren Nederlands Kampioen Poetry Slam 2020 geworden op het literatuurfestival ILFU. Ze nam het in de finale battle op tegen Lemuël de Graav. Vorig jaar stond Wijers ook in de finaleronde, maar toen won Maxime Garcia Diaz. Wijers krijgt de Gouden Vink wisseltrofee, vernoemd naar Simon Vinkenoog en een cheque van duizend euro.

De NK Poetry vond dit jaar plaats op een andere wijze dan anders. De halve en hele finale vonden op één dag plaats. ’s Middags waren er nog twintig deelnemers, ‘savonds streden Babak Amiri, Benzokarim, Lemuël de Graav, Martje Wijers, Monique Hendriks, Omar Dahmani, Sholeh Rezazadeh en Tijdelijke Toon om de eer. Om de verspreiding van aerosolen zo minimaal mogelijk te houden werd de applausmeter voor het publieksoordeel niet ingezet, maar konden de bezoekers via stemkastjes stemmen.

De jury over Martje Wijers:

Ze is gehaaid, scherp en humoristisch. Ze betrekt de hele omgeving, zowel fysiek als inhoudelijk en is effectief. In de battle wist ze er een echt gesprek van te maken dat ze voortdurend aan de voeten legde van Lemuël.

In de jury zaten Dean Bowen, Carmien Michels en Thomas Möhlmann.

(foto: © Patrick Post)