De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, de CPNB, gaat binnenkort wellicht CPNV heten, de Stichting Collectieve Propaganda van Nederlandse Verhalenvissers. Senior pr-adviseur en persvoorlichter van de CPNB Job Jan Altena retweette vandaag instemmend het verhaal van Jowi Schmitz in Trouw. In dat artikl gooide Schmitz als schrijver de handdoek in de ring: ze gaat niet meer langs op scholen om leerlingen aan het lezen van boeken te krijgen. Vergeefse moeite, want leerlingen lezen niet en hun leraren evenmin. In plaats van leerlingen boeken door de strot te duwen gaat Schmitz liever op zoek naar verhalen die leerlingen buiten het boek kennen.

Ze zeggen na afloop vaak: “Ons zelfgemaakte verhaal in de vorm van een boek, ja, dát zouden we wel willen lezen. Maar nog liever maken we er een serie van. Mag dat?”
“Van mij mag dat”, zeg ik dan.
Vanuit dat ‘zelf doen’, kun je gaan bespreken hoe ze werken, die verhalen. Aan de hand van films, vlogs, blogs, reclame, hier en daar een boek. De uiteindelijke vorm van zo’n verhaal maakt niet uit. Het inzicht wel.

Altena sluit zich daarbij aan. Geen boeken meer, maar verhalen vissen.

(foto via Nationaal Archief op Flickr)