Maar liefst 50.000 Britse ponden mag Douglas Stuart bijschrijven op zijn bankrekening, want hij won vanavond Shuggie Bain de Booker prize 2020. Eerder dit jaar ging de International Booker Prize ook al naar een debutant, namelijk onze eigen Marieke Lucas Rijneveld.

Rob van Essen gaf de roman vorige week vier ballen in NRC Handelsblad al had hij ook zo zijn bedenkingen.

Maar gaandeweg gaat het slepen, omdat de ellende maar blijft komen, ruim 400 pagina’s lang, niet zozeer zonder genade als wel zonder variatie, en zonder al te veel verhaal.

Ook de Volkskrant beschouwde de prijsuitreiking voor onder de titel ‘Wie wint de Booker Prize 2020? (Waarschijnlijk geen witte man)’, maar het werd dus uiteindelijk wel de enige witte man op de lijst. Op Hans Bouman maakte dit boek wel de meeste indruk:
Uitzichtloosheid is het sleutelwoord in deze roman over een homoseksuele jongen, zijn alcoholistische moeder (de echte hoofdpersoon) en haar onbetrouwbare vriend.