Elk jaar kiest de Volkskrant een literair talent van het jaar. Vorig jaar was Iduna Paalman het grootste talent en werd Joost Oomen tweede; dit jaar staat Joost Oomen bovenaan. Wel grappig omdat de debuutroman van Joost Oomen Het Perenlied in een minirecensie van 174 woorden door Bo van Houwelingen niet bepaald lovend werd besproken in dezelfde Volkskrant:

Het Perenlied heeft een hoog joepie-gehalte, denk: Pippi Langkous met een flinke lik mdma. Leuk en lief allemaal, maar dat maf-doen om het maf-doen vergt wel wat geduld.

De mensen uit het vak die de jury vormden oordeelden anders en kozen voor Oomen. Op de tweede plek staat Gerda Blees en op de derde Simone Atangana Bekono.

De jury bestond uit: Aaf Brandt Corstius, columnist de Volkskrant, Annette Portegies, uitgever Querido, Bo van Houwelingen, recensent de Volkskrant, Bram Kleiweg, redacteur Singel Uitgeverijen, Daniël van der Meer, mede-eigenaar Das Magazin, Dirk Leyman, redacteur De Morgen, Elsbeth Louis, redacteur De Harmonie, Esther Hendriks, redacteur De Arbeiderspers, Esther Kuijper, zakelijk leider Slaa, Eva Cossee, uitgever Cossee, Frits van der Meij, uitgever De Geus, Gaia Cerpac, redacteur Querido, Hans Bouman, recensent de Volkskrant, Irwan Droog, redacteur diverse uitgeverijen, Jasper Henderson, hoofdredacteur Nederlandse fictie Lebowski, Jeroen Vullings, redacteur Vrij Nederland [Elsevier, gokken wij], Jessica Durlacher, schrijfster, Joost Nijsen, uitgever Podium, Josje Kraamer, redacteur Querido, Katrijn van Hauwermeiren, hoofdredacteur De Bezige Bij, Kees ‘t Hart, schrijver, recensent Groene Amsterdammer, Laurens Ubbink, uitgever Ambo|Anthos, Lisanne Mathijssen, redacteur HarperCollins Holland, Lolies van Grunsven, Van Grunsven CM, Lonni de Groot, Henneman Agency, Marijn Hogenkamp, redacteur Nederlandse fictie Atlascontact, Marjolijn de Cocq, coördinator boeken bij Het Parool, Marjolijn van Heemstra, auteur en recensent de Volkskrant, Merijn de Boer, auteur, Merijn Hollestelle, redacteur De Bezige Bij, Michel Behre, directeur Crossing Border, Michel Krielaars, chef boeken NRC, Mizzi van der Pluijm, uitgever Pluim, Nathalie Doruijter, manager marketing Arbeiderspers, Niqué van den Tillaart, redacteur De Arbeiderspers, Patricia de Groot, redacteur Querido, Sam de Wilde, redacteur Humo, Sander Blom, hoofdredacteur fictie Atlas Contact, Sander Knol, uitgever Xander Uitgevers, Suzanne Holtzer, hoofdredacteur fictie Bezige Bij, Theo Hakkert, redacteur Tubantia, Thomas de Veen, recensent NRC, Thomas van den Bergh, recensent HP/De Tijd, Vincent Schmitz, redacteur Querido, Vincent van de Vrede, hoofdredacteur Boekblad, Willem Bisseling, mede-eigenaar Sebes & Bisseling, Willemijn Lindhout, redacteur Podium, Willemijn Tillmans, redacteur Nijgh & Van Ditmar.

Een interview met Joost Oomen staat vandaag ook in de krant.