In een ingezonden brief in NRC Handelsblad nemen Rosanne Hertzberger, Yasha Lange en Natascha van Weezel het op voor Abdelkader Benali, die vorige week ‘onder druk van Joodse organisaties zijn 4 mei-lezing [heeft] moeten afzeggen. Die druk was volkomen misplaatst,’ schrijven ze.

‘Benali heeft vijftien jaar geleden een verkeerde grap gemaakt in een privésituatie. Dat doen wij allemaal wel eens, het maakt ons niet tot verkeerde mensen. Helaas zijn er een paar – meestal kleine en luidruchtige – Joodse organisaties die de neiging hebben om iedereen die een opmerking over Joden maakt direct tot antisemiet te bombarderen.’

‘Het is jammer dat deze organisaties pretenderen te spreken namens Joods Nederland. Ons vertegenwoordigen ze niet. Wij zijn ervan overtuigd dat, gezien het oeuvre en de persoon, Abdelkader Benali een waardige en betekenisvolle 4 mei-lezing had gehouden, in de beste traditie van die – voor ons allemaal – belangrijke dag.’

Hier de hele ingezonden brief (€).