Iris Pronk, chef cultuur & media van Trouw, schrijft de biografie van Renate Dorrestein. Die zal verschijnen op de zesde sterfdag van de schrijfster, 4 mei 2024. Dat heeft uitgeverij Querido vanochtend bekendgemaakt.

Iris Pronk (1967) studeerde Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Voor Trouw heeft ze Dorrestein geregeld geïnterviewd. Ze vindt het ‘een voorrecht om zich de komende jaren te mogen onderdompelen in Dorresteins leven en werk, ook omdat haar boeken scherpzinnig, kleurrijk en ontzettend humoristisch zijn, zelfs als ze gaan over de diepste krochten van de menselijke ziel’, aldus het persbericht van Querido.

Renate Dorrestein (1954-2018) werkte als journalist bij Panorama en  Opzij. Ze noemde zichzelf ‘een feministische Pietje Bell’. In 1983 debuteerde ze als schrijfster met de roman Buitenstaanders. In de laatste maanden voor haar dood verscheurde ze, zo bekende ze in Dagelijks werk. Een schrijversleven (2018)

persoonlijke correspondentie, mappen vol vergeelde emoties, ik kende geen genade. Tegen mijn assistente Andrea zei ik: “Stel je voor dat je na je dood, als je je niet meer kunt verweren, een biográáf achter je aan krijgt.”

Wat nu dus gebeurt.