De verschijning van de biografie van dichter-journalist Jan Eijkelboom, Nooit het hele hart door Kees van ’t Hof, is voor de derde keer uitgesteld. De officiële verschijningsdatum van het boek, waaraan jaren is gewerkt, is nu 11 juni, ruim een jaar na de eerstgenoemde datum van 5 juni 2020. Door de pandemie werd de presentatie aanvankelijk verschoven naar 11 september en vervolgens naar 27 februari van dit jaar, twee dagen voor Eijkelbooms 95ste geboortedag.

Maar de biografie wordt nu dus op 11 juni gepresenteerd in Dordrechts Museum. Op een gevelwand daarvan is het gedicht ‘Tuin Dordrechts Museum’ uit Eijkelbooms debuutbundel Wat blijft komt nooit terug (1979) aangebracht. Langs het museum loopt het Jan Eijkelboomsteegje.

De titel van de biografie is ontleend aan een gedicht van W.B. Yeats dat in 1982 door Eijkelboom werd vertaald:

Geef nooit het hele hart, want
liefde zal nauwelijks iets waard
zijn voor hartstochtelijke vrouwen
[…]

Net als het literaire werk van Jan Eijkelboom (1926-2008) verschijnt Nooit het hele hart bij De Arbeiderspers. Kees van ’t Hof bezorgde in 2012 Eijkelbooms Verzamelde Gedichten.