Het aantal kijkers voor de laatste aflevering van Eus’ Boekenclub hadden we vooraf veel hoger ingeschat, maar de teller bleef staan op 254.000 kijkers voor hoofdgast Adriaan van Dis. Tamara Stoffers was aanwezig omdat ze boeken verzamelt uit de Sovjet-Unie. Radna Fabias las een gedicht voor.

Het meest interessante gedeelte was het twistgesprek tussen Gerbrand Bakker en Rachel Franse over literaire gasten bij talkshows. Franse liet in haar beantwoording waarom talkshows (iets anders dan een praatprogramma) geen schrijvers uitnodigen vanwege het boek, maar alleen vanwege het onderwerp. Zelden zo’n arrogantie gezien. Want allejezus, een schrijver in je programma en dan ook nog over een nieuw boek. Moet je eerst uitleggen waar dat boek over gaat, want niemand heeft het nog gelezen. Nee, Gerbrand mag wel in een programma, maar een boekenprogramma. Özcan Akyol had het over de laatste roman van Bakker (was een Privé-domein met nogal een heftig en belangrijk onderwerp), Bakker had het over Pfeijffer die alleen uitgenodigd werd in talkshows vanwege corona in Italië (maar ja, daar schreef Pfeijffer dan weer een Privé-domein over). Er werd, kortom nogal langs elkaar heen gepraat en toen kwam Franse er nog overheen met haar suggestie:

Zou het niet een idee zijn om een journalist in de redactie van zo’n uitgever te zetten. Die dan de kranten leest, televisie kijkt, online kijkt, wat speelt er, wat is er aan de hand en dat die dan zegt: ‘Maar hé, die schrijver, in dat boek, Boven is het stil, daar had ie een connectie met dat of dat probleem, het platteland. Gerbrand Bakker! Zullen we Gerbrand Bakker eens bellen, want er is gedoe op het platteland. Dat je die combinatie maakt.

Het was licht verbijsterend om te zien hoe zelfverzekerd je je eigen eendimensionaliteit kunt etaleren.

Daarna was het alweer tijd voor KliFi van Adriaan van Dis. Het boek was grondig gelezen door Celine Huijsmans en Herman Pleij en ontkrachtte meteen het hele betoog van Franse. Ik zou zo’n gesprek heel graag in een talkshow zien, maar dan moet je wel redactieleden hebben die iets verder kijken dan de gangbare carrousel aan vaste gasten over steeds hetzelfde onderwerp.

Je kunt de aflevering hier terugzien.