In het kijkcijferkerkhof tussen 19.00 en 20.00 waar de NPO de culturele programma’s neerzet, haalde de eerste aflevering van Eus’ Boekenclub gisteren een respectabele 231.000 kijkers. Misschien niet veel als je de ambitie hebt om literatuur voor een breed publiek toegankelijk te maken, maar als je de cijfers vergelijkt de kijkcijfers die Mondo haalde dan kunnen we gewoon spreken van een topuitzending.

Gastheer Özcan Akyol ontving de blauwbekkende hoofdgast Peter Buwalda, er was een leesclub bestaande uit Willie Wartaal en Yvette van Boven, Martijn Lindeboom liet zijn verzameling alternatieve geschiedenissen zien, Ellen Deckwitz las een gedicht voor, er vond een debat plaats over culturele toe-eigening in de literatuur tussen schrijver Karin Amatmoekrim en John Jansen van Galen die het gewaagd had om een boek over Suriname te schrijven. John Jansen van Galen vond Het gym van Karin Amatmoekrim op zijn beurt weer vol clichés over witte Nederlanders zitten. Ze kwamen er na vijf minuten niet uit. Stefano Keizers probeerde grappig te zijn en er was ook nog muziek. Dit alles in 25 minuten.

Het programma staat niet op YouTube en is ook niet te embedden maar je kunt het hier terugzien.