Ook de (literaire) tv-critici zagen erg uit naar Brommer op zee, het nieuwe tv-programma van de VPRO. Arjen Fortuin is in NRC Handelsblad redelijk lovend. De liefde voor literatuur spreekt voor zich in het programma, aldus Fortuin en hij heeft ook waardering voor de rubrieken tussen de gesprekken door:

De liefde sprak ook uit een mooi miniverhaal dat Nelleke Noordervliet ter plaatse in het ‘schrijfhok’ maakte en het prachtig verfilmde gedicht ‘De jas’ van de deze maand vijf jaar geleden overleden Wim Brands.

Fortuin geeft het programma ruimhartig het voordeel van de twijfel:

Het brommertje sputtert nog wat, maar je kunt je voorstellen dat de tastzin van deze twee programmamakers ineens een schitterend gesprek kan opleveren.

In De Morgen is Dirk Leyman iets kritischer. Hij vond de gesprekken nog niet echt goed. Over het interview met Josse de Pauw schrijft hij:

Maar waarover het boek nu echt ging? Herinneringen, ‘het begin’, Japan… ja, vast wel. Helaas leek ook de vooraf zo bejubelde chemie tussen Joos & De Jong niet meteen te ontvlammen. Het gesprek stuiterde alle kanten op.

En over de rubriekjes is hij ook wat minder enthousiast: ‘Die moeten misschien opnieuw naar de tekentafel.’ Al met al maakte de eerste aflevering ‘een tastende indruk.’

Frank Heinen van de Volkskrant na een uitgebreide bespreking van het programma Showcolade zijn positieve mening over het programma Brommer op zee in een paar zinnen:

In een prettig-zooiig decor werd onder opwekkende leiding van Ruth Joos en Wilfried de Jong in het boekenprogramma Brommer op zee (VPRO) een begin gemaakt met wat je een tastende zoektocht naar de zin van de dingen zou kunnen noemen. Het was aanstekelijk, gedurfd en verfrissend rudimentair. Hier werd iets geprobéérd.

Han Lips van de lokale krant Het Parool is ook blij verrast:

Het enthousiasme van interviewers Ruth Joos en Wilfried de Jong sijpelde de huiskamer binnen en het daaropvolgende gesprek met Sofie Lakmaker maakte Lips nieuwsgierig naar haar debuutroman.

Zijn conclusie: ‘Zeker voor een eerste aflevering was Brommer op zee geslaagd.’