Vandaag is Hafid Bouazza overleden. Dat is zojuist bekend gemaakt. Hij werd 51 jaar. Hij kampte met een slechte gezondheid. In het verleden heeft Bouazza openlijk verteld over zijn drugs- en alcoholverslaving.

Bouazza debuteerde in 1996 met de verhalenbundel De voeten van Abdullah, de bundel werd bekroond met de E. du Perronprijs. Zijn roman Paravion uit 2003 werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en bekroond met De Gouden Uil.

In zijn Boekenweekessay Een beer in bontjas (2001) vocht hij tegen het stempel ‘migrantenliteratuur’ dat door verschillende critici werd gehanteerd. Bouazza wilde beoordeeld worden als ‘auteur’ die met zijn vorm en unieke stijl een verhaal vertelde. Van het essay werden meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Al vanaf zijn debuut keerde hij zich tegen de etikettering van zijn werk. In een interview met Nanda Roep voor Trouw stelt hij:

Ik ben er achter gekomen dat identiteit totaal niet belangrijk is. Dat hele gezeik over ‘ik voel me meer Marokkaan dan Nederlander’; je moet eerst maar eens uitzoeken wát of wie zo’n persoon dan is. Het conflict is voor mij niet belangrijk en ik doe niet aan de discussie mee. Ik vind de discussie saai en sentimenteel en ze komt het schrijversschap niet ten goede; je verhalen lijken dan meer op dagboekfragmenten. Ik schrijf geen pamfletten; ik wil niet over de positie van migranten schrijven. Het enige dat ik wil, is dat mensen net zoveel plezier beleven aan het lezen van mijn verhalen, als ik deed toen ik ze schreef.

Zijn laatste roman, Meriswin, verscheen in 2014. De laatste jaren hield Bouazza zich vooral bezig met vertalingen. Hij was wel bezig aan een nieuwe roman (De belevenissen van Abori en Ribius) die bij uitgeverij Hollands Diep zou gaan verschijnen in mei.

Bouazza heeft zich mermalen zeer kritisch uitgelaten over de islam en ook over de opname van islamitische vluchtelingen. In 2015 schreef hij in NRC Handelsblad:

Heeft de lezer niet gezien hoe deze mannen het water en voedsel minachtend weggooiden die de politie aan hen uitdeelde op het treinstation in Hongarije? Is het echt zo moeilijk om enige vorm, een molecule van dankbaarheid te tonen? Maar ja, het gaat om mannen met PTSS, trauma’s, psychoses. Toch? En ongeneeslijke gevallen van islamitisch machismo, wil ik eraan toevoegen.

In 2014 werd Bouazza gekozen als Vrijdenker van het jaar. In een interview met Roeland Ensie en Eric de Rooij voor het blad Human zegt hij:

Ik denk niet dat moslims zouden ageren als in Nederland de sharia zou worden ingevoerd. Dat is misschien iets waar je je zorgen over kunt maken. Maar als je gelooft in democratie of in individuele vrijheid, dan hoef je niet bang te zijn. Niks brengt me af van hoe ik als individualist, als democraat en als goddeloze in
het leven sta.

Hafid Bouazza overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is vandaag de schrijver Hafid Bouazza overleden.

Bouazza (Oujda,…

Geplaatst door Uitgeverij Querido op Donderdag 29 april 2021