In maart werd de longlist bekendgemaakt voor de Women’s Prize for Fiction 2021. Daarop staat ook Detransition, Baby van Torrey Peters. Peters is een trans vrouw en dat was de reden voor de Wild Women Writing Club reden om protest aan te tekenen in een open brief. De Wild Women Writing Club erkent niet dat Peters een vrouw is en zet zich af tegen ‘gender identity extremists’.

Making male writers eligible for the sole major women’s literary prize does not “break through centuries of patriarchal conditioning”, neither does it “honour, celebrate and champion” fiction written by women. On the contrary, it communicates powerfully that women authors are unworthy of our own prize, and that it is fine to allow male people to appropriate our honours.

De open brief is ondertekend door een grote hoeveelheid dode schrijfsters naast enkele levende.

De organisatie van de Women’s Prize for Fiction heeft laten weten volledig achter de nominatie te staan.

Op 28 april wordt de shortlist bekendgemaakt.