Vrijdag 28 mei, om precies te zijn om 18 uur, ziet De andere stad het eerste daglicht. Het is de vertaling van Druhé Město van de hand van meesterschrijver Michal Ajvaz. Het afgelopen jaar werkte ik eraan, hier vertel ik wat ik rondom het boek zoal beleef.

Wanneer ik bij de aanschaf van een roman de keuze heb tussen een gebonden editie en een paperback kies ik – zonder aandacht aan mijn portemonnee te schenken – voor de eerste optie. Een gebonden boek ligt immers zo veel prettiger in de hand, blijft tijdens het lezen beter intact, maar vooral beleef ik het meer als een boek.

Op deze plek schreef ik eerder dat de reis door De andere stad begint met een boek. De protagonist verwijlt tijdens een sneeuwstorm in een antiquariaat in de binnenstad van Praag. Achter een rij niet in het oog springende titels voelt hij merkwaardig genoeg iets zachts, iets onbestemds. Wanneer hij het tevoorschijn haalt, blijkt het een boek in een fluwelen, paarse band. Het is gedrukt in een onleesbaar, mysterieus aandoend schrift, dat oplicht en boven de bladzijden lijkt te dansen. Hij vermoedt achter dit boek een wereld waaraan niet te ontkomen is. Het intrigeert hem, en daarom besluit hij het aan te schaffen, neemt het mee naar huis en dan… ontrolt zich een niet te weerstaan verhaal voor de ogen, in feite voor alle zintuigen, van de lezer.

Naast dit geheimzinnige werk in de paarse band spelen onnoembaar veel andere boeken een dragende rol in De andere stad. Nog voordat er van een vertaling sprake was, vond ik al dat een roman waarin ‘Het Boek’ zo centraal staat met extra aandacht zou moeten worden uitgegeven. Gewapend met de originele Tsjechische editie als lichtend voorbeeld stapte ik bij Uitgeverij kleine Uil binnen.

Veel overredingskracht vergde het niet, de schitterende prenten van Pavel Čech deden hun werk en overtuigden de uitgever. Zoals ik in mijn vorige column al schreef: u treft ze een voor een aan in De andere stad. En zoals het een Boek over Boeken (en nog heel veel meer) betaamt, verschijnt het tot mijn grote vreugde, met dank aan kleine Uil, als gebonden boek.

Tieske Slim