Er werd maandag nog een prijs toegekend: de Holocaust Literatuurprijs, een prijs ingesteld door Arnon Grunberg en het prijzengeld (1000 euro voor de winnaar) komt uit een onverwachte hoek:

De Nederlandse Spoorwegen hebben een tegemoetkoming uitgekeerd aan slachtoffers van het naziregime of hun nabestaanden die door de NS naar kampen zijn vervoerd. Arnon Grunberg heeft zijn tegemoetkoming, die eigenlijk voor zijn moeder was bestemd, ter beschikking gesteld voor deze literaire prijs.

De eerste Holocaust Literatuurprijs ging naar De rode draad van Guida Joseph: In het juryrapport staat:

Niet eerder zag de jury zo’n geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.
In het kamp begon de dood bij de voeten, berichtte Primo Levi.
Joseph laat zien dat het leven na de dood in het kamp begint en eindigt met de stoelgang: ‘Mijn vader had een tijdje last van zijn ontlasting. Hij had moeite met poepen en daar dronk hij speciale kruidenthee voor. Dat deed hij heel precies: een dag wel en een dag niet. Wat hij ook heel precies deed was het bijhouden van die ontlasting. Dat deed hij op een kunstkalender met grote lege vierkantjes. Op die manier wist hij precies wat en wanneer hij poepte. Een overzicht van met trillende hand getekende drollen.’ Guida Josephs boek is naast het bovengenoemde het ontroerend verslag van een dochter die beseft dat het meest exacte wat ze van haar vader weet misschien wel zijn met trillende hand getekende drollen zijn.
Ook hier geldt wat Pieter van Os optekende uit de mond van een overlevende: ‘Het leven is heiliger dan de dood.’

De schrijfster kan naast het geld ook nog een dinertje tegemoet zien bleek in het programma Op1.

De jury werd gevormd door Arnon Grunberg, Job Cohen en Toef Jaeger.