Een boek ‘doortrokken van seksisme, misogynie, racisme, islamofobie en oriëntalisme’ heeft vanmiddag de Prijs van de Jonge Jury 2021. Sinds Yra van Dijk en Marie-José Klaver de knuppel in het hoenderhok hebben gegooid werd er met spanning uitgekeken wie de prijs dit jaar zou winnen. Fake trip van Margje Woodrow dus. Van Dijk en Klaver schreven over dit boek in hun artikel:

Zoals altijd in de boeken van de Jonge Jury is er tussen de meisjes veel haat en nijd, geruzie, geroddel, onbegrip en gedreig met het online zetten van seksueel getinte en onflatteuze video’s. Het hele verhaal door worden door verschillende personages racistische stereotypen geuit over de drie niet-witte leerlingen. De personale vertelinstantie noch de personages nemen afstand van de islamofobe en racistische uitspraken van leerlingen tegen elkaar. Er is weinig empathie en weinig reflectie op het racistische pestgeweld van personage Stefan, ook de leraren in het verhaal handelen niet. De auteur probeert wellicht te laten zien hoe groot de gevolgen van racisme zijn. Zij slaagt daar slechts ten dele in omdat haar boek ook heel veel racistische beledigingen weergeeft die niet worden ontkracht of geproblematiseerd.

Naast de winnende titel waren ook Je hebt één nieuwe volger van Chinouk Thijssen en Genadeloos van Jennefer Mellink genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. De Jonge Jury Debuutprijs 2021 ging naar Bijna echt van Lisa van Campenhout.

Bekijk de uitzending hieronder terug.