Op stap met Yuko levert warm boek op

Nicole van den Berg uit Leeuwarden-Oost is een self made schrijver, fotograaf, illustrator, uitgever en distributeur. Haar debuut Het losloopveld vol korte verhalen en beeldende observaties is ‘een ode aan gewone mensen’, oftewel rechtstreeks uit het leven gegrepen. Het boekje maakte van den Berg samen met stabij Yuko, die haar tijdens de vele wandelingen en ontmoetingen moed en inspiratie gaf.

Dat leven bestaat uit die terreinen waar Yuko als viervoeter nou eenmaal naartoe moet: poepvelden, ondefinieerbare bosjes, wandelpaden langs kanalen, supermarktpleinen. Hond en baas bekijken het stadse leven vol verwondering en humor, alsof er niks mooiers is – en met Yuko als muze is dat misschien ook wel zo.

Een vrolijke en ontwapenende bundel, waarbij van den Berg ervoor waakt niet melig of flauw te worden. Het korte verhaal ‘Boomer’ gaat over de ontmoeting tussen Yuko en de hond die bij enkele vissers parmantig heen en weer loopt.

‘Ik vraag: ‘Mag mijn hond even kennismaken?’ Een brede man met een doorrookte stem antwoordt: ‘Alleen als hij voorzichtig is. Deze hond is de vrouw van mijn leven.’

Tijdens een andere wandeling ontmoeten de bazin en de hond drie kinderen, die Yuko aanhalen en fantaseren over de vraag of honden misschien wel denken dat mensen ook honden zijn – misschien honden met kleren aan en met geld. Zou de hond dan niet denken waarom híj dan geen geld heeft? ‘‘Ik zei: ‘O, maar dat denk ik zelf ook heel vaak…’ Het meisje: ‘Hier in de buurt heeft niemand geld.’ Haar vriendinnetje, knikkend: ‘Ja, iedereen is hier, zeg maar, wel normaal’’.

Zo krijgen alledaagse ontmoetingen een zeker gewicht. Van den Berg portretteert zonder nadrukkelijk te zijn en laat situaties vooral voor zichzelf spreken. Dat geldt ook voor haar illustraties. Een foto van een cirkel aan schommels die oprijst uit een enorme regenplas is zowel een grappig als pijnlijk beeld.

Toch vind ik dat van den Berg met deze uitgave wel een risico heeft genomen. Natuurlijk is de charme van Het losloopveld dat het zo laagdrempelig is, maar een klein beetje meer redactie had de bundel goed gedaan. Geen radicale ingrepen, gewoon een paar puntjes op de i. Het is een welgemeende tip bij een hartverwarmende uitgave.

Jaap Krol

Nicole van den Berg – Het losloopveld – korte en nog kortere verhalen. Slenteraar Mediagroep BV. € 10,00. Te bestellen bij www.slenteraar.nl

Deze recensie stond 7 juni 2021 in Friesch Dagblad