De Brusseprijs 2021 is in de uitzending van Met het Oog op Morgen uitgereikt aan Thalia Verkade en Marco te Brömmelstroet, voor hun boek Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd. De Brusseprijs is de prijs voor het beste journalistieke boek. Het is een uitgave van De Correspondent. De jury noemde alle genomineerde boeken ‘juwelen, maar het boek dat we bekronen kan ook een instrument zijn waarmee je aan de slag gaat’. De schrijvers ontvingen een cheque van 10.000 euro.

Een verrassend boek voor alle juryleden, het thema mobiliteit stond bij ons niet heel duidelijk op het netvlies. Maar dat veranderde snel door dit boek, waarin Verkade de verteller is van het verhaal van haar en Te Brömmelstroet. Verkade trekt op basis van haar eigen vragen de lezer slim mee het onderwerp in. Zij ontwikkelt gaandeweg haar inzichten over het thema en de lezer ontwikkelt met haar mee. Je komt terecht in een bijna parallelle wereld van techniek, instituten, handboeken, reglementen en juridische, bestuurlijke, sociale en psychologische mechanismen waar je geen weet van hebt als het je vak niet is maar die grote betekenis heeft voor ieders dagelijks leven en leefomgeving. De bevindingen worden regelmatig onderbouwd met wetenschappelijke en statistische gegevens die toegankelijk worden gepresenteerd. Met enkele dramatische elementen die invoelend beschreven worden geeft Verkade de tekst gedoseerde injecties van spanning. Het boek biedt veel ongekende inzichten in verkeer en mobiliteit, stelt overtuigend de vraag hoe belangrijk mobiliteit eigenlijk is en suggereert daarop een antwoord. Het recht van de snelste is een dwingende nadenker.

De jury van de Brusseprijs 2021 bestond uit voorzitter Gerri Eickhof (NOS), Maarten Dessing (Boekblad), Pieter van Os (NRC Handelsblad en winnaar Brusseprijs 2020), Martha Riemsma (hoofdredacteur Tubantia) en Yvonne Zonderop (ex-adjunct hoofdredacteur de Volkskrant).