In het zomernummer van HP/De Tijd interviewt Nick Muller schrijfster Lale Gül over haar culturele voorkeuren. Bij muziek komt haar voorliefde voor Justin Bieber en André Hazes (‘Dat is mijn meest favoriete artiest’) aan de orde, maar eigenlijk luistert ze nooit naar muziek. Wel beluistert ze vaak podcasts, vooral uit rechtse hoek, die zij eerder een linkse hoek vindt.

Roderick Veelo en Bert Brussen maken de TPO Podcast. Ook zij behandelen allerlei onderwerpen en nemen daarbij geen blad voor de mond. Ik snap alleen niet waarom zij rechts worden genoemd. GeenStijl en Wierd Duk worden ook altijd rechts genoemd. Misschien vanwege hun islamkritiek? Misschien omdat ze soms in grove bewoordingen zeggen waar het op staat? Ik zou het willen omdraaien: ik vind GeenStijl juist heel links. Ze schoppen heel erg tegen heilige huisjes, zijn rebels en opstandig. Vroeger was je rechts als je religieus en conservatief was, en links als je seculier en progressief was. Nu ben je rechts als je tegen een groeiende invloed van de islam bent en de multiculturele samenleving niet altijd geslaagd vindt. Religiekritiek is van oudsher een links stokpaardje, maar kritiek op de islam is nu opeens rechts.

Lees ook haar voorkeuren in de literatuur (Michel Houellebecq en Jan Wolkers), kunst, theater en film hier (€).