Vandaag brengt de NOS het nieuws over het papiertekort in de boekensector. Volgens de nieuwsorganisatie is het tekort veroorzaakt door corona.

Door de coronapandemie is wereldwijd de thuisbezorgeconomie geƫxplodeerd en is er een enorme vraag naar kartonnen dozen voor pakketjes van webwinkels en naar pizzadozen. Papierpulp is daardoor niet aan te slepen. Maar dat is ook nodig voor boeken, en die sector lijkt een beetje het slachtoffer te worden van de huidige papierschaarste.

Robert Jan de Rooij, directeur en eigenaar van Wilco in Amersfoort, reageert:

De hele papiermarkt is compleet uit balans. Als ik papier in huis wil hebben, duurt zo’n bestelling normaal gesproken een paar weken. Nu moet ik vier maanden wachten. Dus ja, uitgevers zullen soms ook moeten wachten op hun boeken.

Martijn David, algemeen secretaris van de Groep Algemene Uitgevers, zegt:

Uitgevers moeten (her)uitgaves daarom heel goed plannen, want anders kan het zo zijn dat bepaalde titels even niet leverbaar zijn. Je kunt niet op dinsdag de drukker bellen en vragen of er donderdag een herdruk van 3000 exemplaren beschikbaar is. Meer boeken zullen tijdelijk even uitverkocht zijn, is mijn verwachting. Dus niet ‘vandaag besteld, morgen in huis’.