Het is eigenlijk te veel eer, maar Rob van Essen gaat in op het boek Geschiedenis van de moderne literatuur van Herman Brusselmans. Van Essen en zijn relatie met Lize Spit komen aan de orde binnen dit boek en Van Essen had graag een polemiek willen voeren met Brusselmans, maar helaas is dat niet mogelijk:

Niets doet er eigenlijk toe. Daarom valt er niets te polemiseren. Het is onschuldig vermaak. Als het niet zo onschuldig was, zou het hier en daar een beetje ranzig zijn, maar nee, de onschuld overheerst. En juist die onschuld nekt het hele project. Dat Brusselmans nergens scherp is, en venijnig, en to the point, verzwakt alles. Hij meent het nauwelijks, alles waarover je zou kunnen vallen is uiteindelijk niet solide genoeg om er daadwerkelijk over te struikelen. Het is een onschuldig spel, en dat is het al jaren bij Brusselmans. Hij zit achter zijn bureau en hij typt, als de spreekwoordelijke aap die als hij maar genoeg millennia door typt ooit het verzameld werk van Shakespeare zal produceren.

Lees het hele stuk hier.