Op het International Literature Festival Utrecht (ILFU) heeft wethouder Anke Klein vanavond de C.C.S. Cronestipendia 2021 uitgereikt aan Mariken Heitman, Lotte Dondorp en Yentl van Stokkum. Het C.C.S. Cronestipendium is een beurs van de gemeente Utrecht voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Van Mariken Heitman (1983) verscheen in 2019 het alom bejubelde debuut De wateraap (Atlas Contact). De jury roemde Heitmans verzorgde stijl, haar poëtische, zintuiglijke taal en haar sterke gevoel voor ritme. “Dit is iemand die het schrijven echt beheerst en een sfeer en setting neer weet te zitten zonder te veel uit te leggen,” aldus de jury. Lotte Dondorp (1987) debuteerde in augustus 2021 met de verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek (Atlas Contact). Over haar verhalen zegt de jury: “Ze weet met weinig woorden een hele wereld neer te zetten, weet de spanning goed op te bouwen, heeft een goed gevoel voor ritme en schrijft uitstekende dialogen.” Yentl van Stokkum (1991) is toneelschrijver en dichter en debuteerde in maart met de dichtbundel Ik ben Emily (Hollands Diep), waarin ze schrijft over haar fascinatie voor Emily Brontë. Haar gedichten zijn volgens de jury “bedwelmend, gedragen, muzikaal, eigenzinnig, soms grappig, vaak persoonlijk, maar nergens te particulier.”

(Foto: © Maarten Mooijman)