De Conseil scolaire catholique Providence heeft onlangs de bibliotheken gezuiverd van boeken en strips die te veel stereotypen van indianen, native Americans, weergeven. Onder de titels albums Lucky Luke, Asterix en Kuifje. De zuivering begon nogal grondig meldt de website van Radio Canada. In 2019 begon men met een ‘purification par la flamme’: boeken werden verbrand en de as werd gebuikt bij pas geplante bomen om het negatieve om te zetten in iets positiefs. Inmiddels is men er achter dat het verbranden van boeken niet zo’n fijn beeld oplevert. Inmiddels zijn op veel schoolbibliotheken al duizenden boeken verwijderd vanwege de inhoud die racistisch is of de stereotyperingen van de inheemse bevolking.

Een van de vrouwen achter de campagne die in 2019 begon, is Suzy Kies. Zij was vice-voorzitter van Indigenous People’s Commission of the Liberal Party of Canada en claimde dat haar moeder ook afstamde van de oorspronkelijke bevolking van Canada. Nadat er vraagtekens werden gezet bij die claim besloot ze gisteren af te treden.