In 1955 verscheen Portret van Prinses Beatrix door Hella S. Haasse en in 1985 schreef Renate Rubinstein het boek Alexander over de toenmalige troonopvolger. Nu is het tijd voor Claudia de Breij, cabaretière en schrijfster van bestsellers als Krijg nou tieten! en Neem een geit om een portret van prinses Amalia te schrijven die dit jaar 18 wordt.
In november verschijnt het boek dat de titel Amalia heeft meegekregen. Het belooft een spannend boek te worden:

Voor het boek heeft Claudia de Breij in de zomer van 2021 enkele gesprekken gevoerd met de Prinses van Oranje over onder meer haar schooltijd, haar liefde voor muziek en wat het Koningschap en haar toekomstige rol nu voor haar betekenen. De Prinses heeft Claudia de Breij onder andere meegenomen naar het Koninklijk Staldepartement om over haar passie voor paarden en de paardensport te vertellen. Het boek vormt een weerslag van de gesprekken en een indruk van de auteur. Ook bevat het boek beeldmateriaal uit het privé-archief van de Prinses.