Op Twitter reageert Claudia de Breij op het bericht van de CPNB dat de publieksverkiezing rond de NS Publieksprijs is stopgezet. Haar boek over Amalia was een van de genomineerden. De Breij zegt: Misschien moeten we mensen die daar niet mee om kunnen gaan ook niet meer mee laten doen met vrije, eerlijke verkiezingen”. Ze doelt daar mee op de gekkies van FvD die het wappieboek van hun leider probeerden te promoten via mailaccounts van anderen.

In een aanvullend persbericht schrijft de CPNB:

Dit weekend ontstonden signalen van manipulatie met de stemmodule van de NS Publieksprijs. Daarop heeft de CPNB de stemmodule kritisch tegen het licht laten houden. Als gevolg daarvan werd een extra veiligheidsklep ingebouwd door toevoeging van een verificatie e-mail. Helaas werd vervolgens geconstateerd dat teveel onregelmatigheden en vormen van digitale manipulatie hadden plaatsgevonden en nog konden plaatsvinden.

Het bleek voor de CPNB op korte termijn onmogelijk vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de onregelmatigheden en vormen van digitale manipulatie. Daarom vonden wij het oneigenlijk auteurs dan wel boeken van de NS Publieksprijs 2022 uit te sluiten. Verder werd duidelijk dat de stemmodule niet op korte termijn zodanig kon worden beveiligd dat een betrouwbaar stemresultaat kon worden veiliggesteld. In het licht daarvan beschouwt de CPNB haar beslissing als de zorgvuldigste oplossing.

Als je al een stem had uitgebracht, dan kreeg je een bericht waarin ook nog deze mededeling stond over het prijzengeld: ‘Het prijzengeld wordt verdeeld over de zes genomineerde auteurs en ze ontvangen alle zes een jaarkaart van NS, om deze leesambassadeurs te bedanken voor hun inzet.’ Dat betekent dat iedereen € 1.250 krijgt.