Het persbericht van de CPNB over het succes van Readification was vanmorgen juichend, een citaatje:

Onderzoek toont aan: Readification stimuleert jongeren meer te lezen
• Lezen via game-app aantrekkelijk voor jongeren
• Verhalen uitzonderlijk goed beoordeeld
• Vervolg pilot liefst met meer games, kortere verhalen en beloning na lezen

Onderzoek door Stichting Lezen naar Readification toont de potentie van deze pilot om jongeren te stimuleren meer te lezen. Niet eerder werd op deze schaal een experiment gedaan waarin de op het eerste oog onverenigbare werelden van gaming en literatuur worden gecombineerd. Tot nu toe zijn de verhalen via de speciale app ruim 75.000 keer gedownload. Bovendien werden de verhalen opmerkelijk goed beoordeeld: ruim 90% van de lezers was positief.

De Leescoalitie, NBD Biblion en gameontwikkelaar Ubisoft zijn trots dat het ingezette offensief om ontlezing onder jongeren tegen te gaan via gaming effect heeft. Partijen onderzoeken samen hoe dit succes een vervolg kan krijgen.

Als je het daadwerkelijke onderzoek leest dan is er iets minder reden tot juichen. Slechts 29 % van de jongeren die meededen met het onderzoek lazen de verhalen van Ronald Giphart en Margje Woodrow daadwerkelijk uit.

Als je dan nog nader gaat kijken, dan zie je dat het percentage van de lezers die de verhalen echt echt echt echt helemaal uitgelezen hebben nog een stuk lager ligt.

De verhalen zijn in totaal 61.317 keer geopend, 277 gebruikers waren daarna nog geïnteresseerd in de leestips op Hebban, eigendom van het CPNB.

Eveline Aendekerk wil door op de ingeslagen weg:

De resultaten overtreffen mijn verwachtingen. Het verenigen van de werelden van gaming en literatuur op deze niet eerder vertoonde schaal vergde veel moed van alle partijen, omdat de belangen tegengesteld lijken te zijn: het gevecht om de aandacht van jongeren. Maar alle betrokkenen geloofden in het hogere doel: jongeren die steeds minder lezen in hun eigen belevingswereld laten ervaren dat lezen plezier geeft. Dat deze eerste pilot laat zien dat het kan en we een goede weg zijn ingeslagen geeft ons allen een trots gevoel. Nog niet alles is perfect maar er is veel potentie en die moeten we nu met elkaar gaan benutten, omdat leesbevordering onder jongeren zo ongelooflijk belangrijk is!