En de Nederlandstalige Boekenwereld is alweer een prijs rijker. Nu eentje met de meest fantasieloze naam die je kunt bedenken: de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar. Maar wat zal het je bommen als je de 15.000 euro aan prijzengeld binnenhaalt? De prijs gaat naar het beste non-fictieboek van het jaar. De criteria voor de inzending van boeken zijn als volgt:

* Een non-fictietitel te zijn voor volwassenen.
* In Nederland en Vlaanderen voor het eerst gepubliceerd te zijn tussen 1 januari 2021 en 31 december 2021.
* Oorspronkelijk Nederlandstalig te zijn.
* Algemeen verkrijgbaar te zijn in Nederlandse en Vlaamse boekhandels.
* Een duidelijke maatschappelijke impact te hebben: het is een boek dat je nu moet lezen om deze tijd te begrijpen; het is relevant, invloedrijk en biedt een nieuw perspectief.

Vooral dat laatste criterium is nogal vatbaar voor discussie en de juryleden die dat mogen doen zijn: Nadia Bouras, Ivan De Vadder, Miriam Rasch, Karel Degraeve en Saskia De Coster. Op 2 februari 2022 wordt de longlist van ten hoogste 15 titels bekend. Lees hier meer.