Jaap Friso en Bas Maliepaard zijn bezig met De Grote Vriendelijke 100, een top 100 van kinder- en jeugdboeken voor Hebban, de CPNB-community die elke week een nieuwe top 100 produceert. In De Grote Vriendelijke Podcast komen af en toe gasten aan het woord die ook hun top 5 toevoegen aan de top 100. Vorige week was Abdelkader Benali, voorzitter van de Woutertje Pieterse Prijs, te gast en hij kon enthousiasmerend vertellen over de boeken die hij het mooist vond. Dit is zijn lijstje:

1 De Stoorworm van Wim Hofman (Querido 8+)
2 Meneer Beck gaat even een krant kopen en vierentwintig andere gekke verhalen van Gerard Brands (Querido 9+, tekeningen: Thé Tjong-Khing)
3 Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman (Lemniscaat 12+)
4 De vis en de jongen van Dolf Verroen (Leopold 7+, tekeningen: Ton Frederiks)
5 Kijken met je handen van Midas Dekkers (Meulenhoff 8+, tekeningen: Angela de Vrede)

Vijf witte schrijvers, vier mannen en één vrouw! Drie schrijvers boven de 75 en twee dode schrijvers. En dat van een schrijver die onlangs nog de studie Nederlands aanviel met de woorden:

We moeten voorbij de canon van de babyboomers. Vrouwelijke schrijvers hebben een stevige opmars gemaakt de afgelopen dertig jaar. En dat geldt ook voor de multiculturele letteren waarvan de schrijver Alfred Birney terecht zei bij Zomergasten dat je die moet scharen onder Nederlandstalige literatuur. Kan de studie Nederlands niet de plek zijn waar de nieuwe samenleving ook stevig verankerd is in het curriculum, al was het maar om van het ongewenste label af te komen dat het een spierwitte studie is?

Krijgt hij de kans om de canon te beïnvloeden en dan doet hij het niet.

Beluister de aflevering met Benali hier. Als je zelf de canon wilt veranderen, dan kan dat door hier te stemmen.