Johan Hooge was aanwezig bij de literaire marathon gisteren in Rotterdam. Hij was getuige van een incident tijdens een optreden van Herman Brusselmans.

Op de avond van de literatuur, georganiseerd door Bulkboek en Passionate, hield Brusselmans een ironisch verhaal over de opvolger van James Bond, wie zou dat moeten zijn in deze nieuwe tijd? Brusselmans gaf aan dat volgens hem alles bespreekbaar is en noemde bijvoorbeeld een zwarte, lesbische actrice een mogelijkheid. Hij gebruikte een keer het n-woord en dat was voor Bregje Hofstede en Alma Mathijsen het moment om de zaal te verlaten.

Op het moment dat Hofstede moest optreden gaf ze aan dat niet te doen als de organisatie geen afstand nam van Brusselmans optreden. Tijdens de commotie die ontstond, verliet Brusselmans de zaal en sprak de organisatie met Bregje Hofstede en Alma Mathijsen, die later beiden terugkeerden.

Johan Hooge:

Ik voelde me aangeslagen omdat ik absoluut tegen discriminatie ben in welke zin ook, maar ik had geluisterd naar een echte Brusselmansvoordracht, zonder aan te voelen dat dit zoveel woede zou opleveren bij een deel van het publiek. Woke en/of vrijheid van het woord? De tijd zal het leren.