In navolging van schrijver Pim Lammers die tijdens de Kinderboekenweek twee keer op het laatste moment was afgebeld, omdat hij een wat al te divers wereldbeeld laat zien in zijn boeken, laat ook Bas Maliepaard (recensent van Trouw en samen met Jaap Friso maker van De Grote Vriendelijke Podcast) weten dat hij gecanceld was door een christelijke school en hij zou niet eens de zieltjes van kinderen bezoedelen:

Het is schandalig en verdrietig. Ik maakte precies hetzelfde mee voor corona. Geboekt door een christelijke school om leerkrachten over jeugdliteratuur te vertellen. Maar toen ik aangaf mijn man en kinderen niet te willen verzwijgen (in lezingen vertel ik vaak ook even over onze voorleesgewoonten thuis), hoefde ik niet meer te komen.

Schrijfster Anna van Praag reageert er zo op:

Het is een soort maffia die maar door blijft gaan. Tot en met onze “algemene” lesboeken aan toe. Jaren en jaren geleden schreef ik er al over in de Volkskrant. Iedereen boos, niks veranderd (behalve dat ik nooit meer word gevraagd door die uitgeverij). Zo stom!!!!