Het was de afgelopen maanden treurig gesteld met de fictierecensies in de Volkskrant, maar sinds vorige week is daar gelukkig een kentering in gekomen.

De bijlage van deze week opent met een interview met Dave Eggers over zijn nieuwe satirische roman Het Alles. Daarna krijgt Daar op het plein is niemand van Dolores Prato een viersterrenrecensie. Zwerm van Berthe Spoelstra moet het met een ster minder doen, evenals het Verzameld werk van Carl Friedman. Vooral de columns en de onvoltooide roman in het boek halen het sterrenaantal omlaag als we Elma Drayer mogen geloven. De derde recensie met drie sterren is voor Imme Dros. Dat het nog een beetje Kinderboekenweek was zie je aan de vertaling van Sprookjesland is van iedereen onder redactie van Boldizsár M. Nagy (het boek waar de Hongaarse premier Orbán over de rooie gaat omdat het volgens hem homopropaganda betreft). Net als Het Kerstvarken van J.K. Rowling krijgt het boek vier sterren. Pjotr van Lenteren had ook nog zijn gewone jeugdrubriek en besprak deze week Jakob en de zeven gevaren van Jacques Vriens en Stapelbedbroers van Koos Meinderts. Binnen het kader van een rubriek hoeft een boek weer geen sterren te krijgen. Dat geldt ook voor de rubriek met de lusteloze titel ‘Ook interessant, en wel hierom’ waarin deze week in ultrakorte recensies fictie wordt besproken van Albert Cossery, Robert Menasse en Lotte Dondorp. Geen fictie, maar wel interessant is het boek van Jan Brands over A.F.Th. van der Heijden. Het boek had een stuk dikker gemogen schrijft Onno Blom in zijn minirecensie.
Eerder in de krant kun je ook nog een interview lezen Jeanette Winterson over een essaybundel. Kortom, dit hadden we nodig van de Volkskrant.

In NRC Handelsblad van van vrijdag moest God het afleggen tegen Annejet van der Zijl: vier ballen voor de Bijbel en vijf ballen voor Fortuna’s kinderen. Valery Larbaud en Richard Powers kunnen echter de hand schudden met God, want zij kregen evenveel ballen toebedeeld. En ook John le Carré kreeg vier ballen. In het diepte-interview wordt deze week Karl Ove Knausgård ondervraagd. ‘Kunnen romans de wereld veranderen?’ Voor het antwoord moet je naar de krant.

‘Tijdgeest’ van Trouw besteedt deze week aandacht aan de laatste dichtbundel van Mischa Andriessen. Daarna komen er recensies van de ‘horrorroman’ van Mariana Enriquez, de historische roman van Imme Dros, een korte recensie van een novelle van Elvis Peeters, een iets langere van een ‘cosy crime’ van Pierre Martin, jeugdboeken van Lida Dijkstra, en van Elle van Lieshout & Erik van Os, en ten slotte een cryptische roman van Mariken Heitman. Daarna mag bestsellerauteur Emmanuel Carrère nog iets vertellen over zijn depressie en yoga.