Arjan Peters is na 28 jaar bij de Volkskrant onterecht ontslagen. Het gerechtshof in Amsterdam vernietigde vandaag het vonnis van de kantonrechter die had bepaald dat het dienstverband ontbonden mocht worden. Peters ging in hoger beroep. Het hof zegt dat zijn positie ernstig is aangetast.

De Volkskrant hoeft Peters (58) niet opnieuw in dienst te nemen. Bovenop de vergoeding van 32.000 euro die de kantonrechter hem had toegekend, krijgt hij nu nog eens 370.000 euro voor gederfd salaris en pensioenopbouw.

Peters kwam in de problemen door geruchten dat hij probeerde af te spreken met vrouwelijke schrijvers van boeken die hij voor de krant moest recenseren. Dat zou in strijd zijn met de onafhankelijkheid van de literaire recensent. In mei vorig jaar werd hij op non-actief gesteld, later volgde het nu als onterecht beoordeelde ontslag.

Het hof acht bewezen dat meerdere vrouwelijke auteurs berichten van Peters ontvingen via Facebook Messenger: ‘De berichten gingen over op zichzelf werkgerelateerde onderwerpen, maar waren te gemeenzaam van toon en zijn soms op nachtelijke uren verzonden. Het is begrijpelijk dat de auteurs daarvan last hebben gehad, vanwege hun afhankelijkheid als schrijver van het oordeel van een recensent’, maar dat was volgens het hof nog geen misbruik van zijn machtspositie.

In 1998 kwam Arjan Peters al eens in opspraak omdat hij boeken, die hij in de krant negatief had besproken, via andere kanalen tegen betaling bejubelde.

Lees het hele vonnis hier.