NRC Handelsblad neemt met Tobi Lakmaker het afgelopen jaar door: zijn debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit ontving lovende recensies, hij staat op veel eindejaarslijstjes met de beste boeken van 2021 en werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs. Aan de nominatie van die prijs heeft hij in november waarschijnlijk corona overgehouden, blijkt uit het interview met de krant.

Weet je waar je het hebt opgelopen?
„Vrijdagavond op een feest in Amsterdam-Noord, dacht ik eerst. Karmadingetje. Ik neem nooit drugs, maar deze keer – mijn vader mag dit eigenlijk echt niet weten – nam ik wel drugs, want ik had donderdag die Boekenbon-prijsuitreiking gehad en ik had na alle drukte wat stoom af te blazen. Zaterdagochtend was ik om vijf uur thuis en ’s middags werd ik heel beroerd wakker. Je denkt: die drugs. Ik proefde niks van mijn ontbijt en ik rook ook niks, dus ik deed een test. Bám, positief. Hè? Ik ben toch gevaccineerd? Nog een test. Bám. En nog een test. Bám. Dat leek me wel duidelijk. Maar toen dacht ik: zo snel? Dat kan niet.”

Dus?
„Moet ik het bij dat Boekenbon-ding hebben opgelopen. Eerlijk gezegd ben ik de hele week op massabijeenkomsten geweest, waarvan één met scholieren, en ik kreeg bericht van twee andere genomineerden die daar ook waren: allebei positief. Dat zijn dus drie van de vier. De vijfde was fysiek niet aanwezig en dat heeft hem waarschijnlijk het leven gered, want hij is al tachtig en schijnt een zwakke gezondheid te hebben.”

Wessel te Gussinklo.
„Die, ja. Hij heeft de prijs gewonnen. Hij had hem twee jaar geleden ook al gewonnen.”